Výberové konanie

VK/2019/8268 - hlavný štátny radca


Detaily výberového konania


Názov:
VK/2019/8268 - hlavný štátny radca

Aktuálny stav:
Vyhlásený výsledok - úspešné
Druh výberového konania:
užšie vnútorné výberové konanie
Počet obsadzovaných miest:
1
Dátum vyhlásenia:
19. December 2019
Termín na podanie žiadosti:
31. December 2019

Služobný úrad:
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky
Sídlo služobného úradu:
Stromová 2655/1 Bratislava - mestská časť Nové Mesto 813 30
Organizačný útvar:
Odbor implementácie štátnej politiky, európskych a medzinárodných iniciatív výskumu a vývoja
Nadriadený organizačný útvar:
Sekcia vedy a techniky
Okruh uchádzačov:
štátni zamestnanci a nadbytoční štátni zamestnanci služobného úradu, ktorý vyhlasuje výberové konanie

Odbor štátnej služby:
2.31 - Veda a technika
Funkcia:
hlavný štátny radca
Vedúci štátny zamestnanec:
Druh štátnej služby:
stála štátna služba
Miesto výkonu:
Lamačská cesta 7315/8A Bratislava - mestská časť Staré Mesto 811 04

Najnáročnejšia činnosť:

Tvorba štátnej politiky vrátane koncepčnej činnosti alebo tvorba pozičných dokumentov na úrovni ministerstva, ostatného ústredného orgánu štátnej správy, orgánu alebo úradu, ktorý vykonáva štátne záležitosti na celoštátnej úrovni, alebo iného orgánu štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou.
Tvorba zákonov alebo medzinárodných zmlúv vo vymedzenom úseku na úrovni ministerstva, ostatného ústredného orgánu štátnej správy, orgánu alebo úradu, ktorý vykonáva štátne záležitosti na celoštátnej úrovni, alebo iného orgánu štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou.

Detaily:

Tvorba strategických zámerov a ich presadzovanie v komisiách alebo výboroch zriadených medzinárodnými organizáciami na úrovni ministerstva. Vypracúvanie zákonov a všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti vedy a techniky. Podieľanie sa na vypracúvaní návrhov na harmonizáciu legislatívy v oblasti štátnej pomoci so zmenami v legislatíve SR a EÚ. Vypracúvanie návrhov metodík a iných právnych, organizačných a metodických noriem VaT v rámci SR. Vypracúvanie návrhov stratégie systému hodnotenia kvality výstupov projektov VaV v SR a jeho implementácia a zabezpečovanie v praxi na hodnotenie výstupov VaV a účelnosti vynakladania finančných prostriedkov z verejných finančných zdrojov - vrátane finančných nástrojov EÚ, rozvoja ľudských zdrojov vo výskume a vývoji a hodnotenia spôsobilosti inštitúcií VaV vykonávať výskum a vývoj. Podieľanie sa na definovaní priorít a spôsobu využitia štrukturálnych fondov EÚ pre oblasť VaT v SR. Podieľanie sa na vypracúvaní a aktualizácii relevantných častí dlhodobého zámeru štátnej VaT politiky, ďalších koncepčných a analytických materiálov a materiálov zameraných na hodnotenie stavu výskumu a vývovoja v SR a porovnanie so zahraničím. Zabezpečovanie činnosti rady zvereného štátneho programu VaV alebo štátneho programu rozvoja infraštruktúry VaV a plnenie funkcie gestora a tiež tajomníka rady. Zabezpečovanie činnosti rád, komisií a skupín v rámci štruktúry riadenia dotácií na výskum a vývoj a plnenie funkcie gestora zverených žiadostí o stimuly na VaV a ich projektov.
Zastupovanie MŠVVaŠ SR vo výberových komisiách v rámci verejných súťaží k projektom VaV, stimulov a rozvojovým projektom. Vedenie, zabezpečovanie a zastupovanie MŠVVaŠ SR v oponentských konaniach projektov VaV, stimulov na VaV a rozvojových projektov. Vypracúvanie návrhov zmlúv na riešenie a financovanie projektov VaV, stimulov na výskum a vývoj a rozvojových projektov a zabezpečovanie agendy štátneho programu a stimulov. Tvorba štruktúry a napĺňanie obsahu podsystému informačného systému VVaI - Register organizácií výskumu a vývoja a zabezpečovanie jeho aktualizácie. Zabezpečuje hodnotenie spôsobilosti fyzických a právnických osôb, vykonávajúcich VaV, ktorým sa poskytuje podpora na výskum a vývoj, (realizácia § 26a zákona č. 172/2005 Z. z. o organizácii štátnej podpory VaV prostredníctvom hodnotiteľskej komisie), plní funkciu tajomníka hodnotiteľskej komisie.
Koncepčné rozpracúvanie, koordinácia a realizácia aktivít VaT v skupine odboru vedy a techniky - Pôdohospodárske vedy, Lekárske vedy, prírodné vedy a zosúlaďovanie realizácie odvetvových priorít ÚOŠS SR a SAV v tejto oblasti VaT.
Koordinovanie celoštátneho alebo medzištátneho systému s najširšími vonkajšími a vnútornými väzbami na ďalšie systémy rôznych odborov a smerov s dôsledkami za rozhodnutia s celoštátnym alebo medzinárodným dosahom na úrovni ministerstva, ostatného ústredného orgánu štátnej správy, orgánu alebo úradu, ktorý vykonáva štátne záležitosti, alebo iného orgánu štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou.
Spolupráca s príslušnými útvarmi ÚOŠS SR a SAV, s reprezentatívnymi organizáciami VaT, zástupcami VaT komunity, s podnikateľskými subjektmi. Vykonávanie metodického usmerňovania a koordinovanie priamo riadených organizácií rezortu v kompetenčnej pôsobnosti odboru. Príprava stanovísk k materiálom vlády SR a ostatných ÚOŠS SR. Zastupovanie MŠVVaŠ SR/Slovenskej republiky v odborných skupinách ÚOŠS SR, regionálnej samosprávy a v zahraničí v orgánoch EÚ. Zabezpečuje v spolupráci s ostatnými subjektmi štátnej správy a verejnej správy posudzovanie návrhov projektov výskumu a vývoja predkladaných podnikateľmi za účelom uplatnenia daňového zvýhodnenia. Podieľanie sa na vypracovaní a zabezpečovanie implementácie národného plánu budovania infraštruktúry VaV v SR a s ňou súvisiacich grantových schém podpory VaV vo väzbe na európsku výskumnú infraštruktúru (ESFRI) a koordinácia a zabezpečovanie účasti SR v európskych výskumných infraštruktúrach a centrách VaV. Podieľanie sa na definovaní priorít, spôsobu využitia finančných prostriedkov a nastavovania projektov VaV a programov VaV v rámci aktuálnych schém štátnej podpory.


Predpoklady:

vek najmenej 18 rokov a menej ako 65 rokov spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu ovládanie štátneho jazyka bezúhonnosť

Odpis z registra trestov:
Nie
Vzdelanie:
vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa
Cudzí jazyk:
Anglický (B1 – Úroveň mierne-pokročilá)
Zdravotná spôsobilosť:
Nie

Na obsadzovanom mieste môže štátnu službu vykonávať len štátny občan Slovenskej republiky:
Nie
Vyžaduje sa oprávnenie na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami:
nevyžaduje sa

Ďalšie požiadavky:

Používanie IT v rozsahu určenom vnútornými predpismi.

Znalosť:
- Ústavy Slovenskej republiky,
- Zákona č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
- Zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov,
- Zákona č. 172/2005 Z. z. o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja a o doplnení zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov,
- znalosť právnych predpisov SR a EÚ v oblasti vedy a techniky,
- svedomitosť a spoľahlivosť; samostatnosť; komunikačné zručnosti; analytické, koncepčné a strategické myslenie; adaptabilita a flexibilita.


Miesto na podanie elektronickej žiadosti:
https://open.slovensko.sk/vk
Miesto na podanie papierovej žiadosti:
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Osobný úrad Stromová 1 813 30 Bratislava
Predpokladaný termín uskutočnenia výberového konania:
január 2020
Predpokladané miesto uskutočnenia výberového konania:
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Stromová 1 813 30 Bratislava
Spôsob vykonania výberového konania:
písomná časť a ústna časť

Kontaktná osoba


Meno:
Mgr. Jozef Balázsik
Telefónne číslo:
+421259374336