Výberové konanie

VK/2020/1821 - hlavný Å¡tátny radca - vedúci Å¡tátny zamestnanec - riaditeľ odboru


Detaily výberového konania


Názov:
VK/2020/1821 - hlavný Å¡tátny radca - vedúci Å¡tátny zamestnanec - riaditeľ odboru

Aktuálny stav:
Vyhlásený výsledok - úspeÅ¡né
Druh výberového konania:
užšie vnútorné výberové konanie
Počet obsadzovaných miest:
1
Dátum vyhlásenia:
24. Júl 2020
Termín na podanie žiadosti:
31. Júl 2020

Služobný úrad:
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky
Sídlo služobného úradu:
Stromová 2655/1 Bratislava - mestská časť Nové Mesto 813 30
Organizačný útvar:
Odbor implementácie štátnej politiky, európskych a medzinárodných iniciatív výskumu a vývoja
Nadriadený organizačný útvar:
Sekcia vedy a techniky
Okruh uchádzačov:
štátni zamestnanci a nadbytoční štátni zamestnanci služobného úradu, ktorý vyhlasuje výberové konanie

Odbor štátnej služby:
2.31 - Veda a technika
Funkcia:
hlavný štátny radca
Vedúci štátny zamestnanec:
riaditeľ odboru
Druh štátnej služby:
stála štátna služba
Miesto výkonu:
Lamačská cesta 7315/8A Bratislava - mestská časť Staré Mesto 811 04

Najnáročnejšia činnosť:

Tvorba štátnej politiky vrátane koncepčnej činnosti alebo tvorba pozičných dokumentov na úrovni ministerstva, ostatného ústredného orgánu štátnej správy, orgánu alebo úradu, ktorý vykonáva štátne záležitosti na celoštátnej úrovni, alebo iného orgánu štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou. Tvorba zákonov alebo medzinárodných zmlúv vo vymedzenom úseku na úrovni ministerstva, ostatného ústredného orgánu štátnej správy, orgánu alebo úradu, ktorý vykonáva štátne záležitosti na celoštátnej úrovni, alebo iného orgánu štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou.

Detaily:

Riadenie a koordinovanie činnosti odboru pri implementácii a účasti na tvorbe dlhodobého zámeru štátnej VaT politiky v SR, financovaní oblastí národného programu rozvoja vedy a techniky v zmysle rozpisu prostriedkov, prípravy podkladov pre tvorbu a plnenie programu a relevantných koncepčných, metodických a strategických dokumentov výskumu a vývoja, analýz stavu VaT v SR a vykazovania ich ukazovateľov; pri príprave návrhov, koordinácii štátnych programov VaV a štátnych programov rozvoja infraštruktúry výskumu a vývoja, stimulov na podporu výskumu a vývoja, ich kontrole a hodnotenia ich vecného a finančného plnenia, koncepcie obsahovej štruktúry štatistického výkazníctva VaV v rámci programu štátnych štatistických zisťovaní v SR a jeho zosúlaďovania s trendami OECD, vypracúvaní analytických, koncepčných a metodických materiálov so zameraním na trendy a indikátory vo VaT, legislatívnych noriem pre oblasť VaT SR, vypracúvaní a zabezpečovaní implementácie národného plánu budovania infraštruktúry výskumu a vývoja v SR a s ňou súvisiacich grantových schém podpory VaV vo väzbe na európsku výskumnú infraštruktúru a tiež veľké nadnárodné infraštruktúry VaV, koncepcie informačného zabezpečenia VaT na celoštátnej úrovni a stratégie jeho využívania pri presadzovaní zámerov strategických dokumentov v oblasti VaT politiky v komisiách a výboroch EÚ a OECD; návrhov na systémové zmeny v štruktúre a organizácii VaT v SR.
Vypracúvanie návrhov stratégie systému hodnotenia kvality výstupov úloh a projektov výskumu a vývoja v SR a jeho implementácia a zabezpečovanie v praxi na hodnotenie výstupov výskumu a vývoja a hodnotenie účelnosti vynakladania finančných prostriedkov z verejných finančných zdrojov - vrátane finančných nástrojov EÚ. Vypracúvanie návrhov právnych noriem pre oblasť VaT v SR, návrhov na harmonizáciu legislatívy v oblasti VaT so zmenami v celkovej legislatíve SR a v EÚ. Koordinácia a zabezpečovanie účasti SR v európskych a medzinárodných iniciatívach a centrách výskumu a vývoja vrátane spolufinancovania účasti slovenských organizácií v projektoch. Koncepčné rozpracúvanie, koordinácia a realizácia aktivít VaT v skupine odboru vedy a techniky - Technické vedy a zosúlaďovanie realizácie odvetvových priorít ÚOŠS SR a SAV v tejto oblasti VaT.
Koordinovanie medzirezortných aktivít na celoštátnej úrovni pri tvorbe právnych predpisov, organizačno-riadiacich noriem a metodík pre oblasť vedy a techniky a analýz uskutočňovaných v tejto oblasti. Podieľanie sa na definovaní priorít a spôsobu využitia štrukturálných fondov Európskej únie pre oblasť vedy a techniky v Slovenskej republike a na implementácii a monitorovaní projektov výskumu a vývoja štrukturálnych fondov EÚ. Zastupovanie MŠVVaŠ SR/Slovenskej republiky v odborných skupinách ÚOŠS SR, regionálnej samosprávy a v zahraničí v orgánoch EÚ a OECD. Podieľanie sa na vypracúvaní relevantných častí dlhodobého zámeru štátnej VaT politiky, strategických smerov a priorít VaT, finančného zabezpečenia VaT v SR a koordinovaní spolupráce na celoštátnej úrovni v tejto oblasti s medzinárodným dosahom. Podieľanie sa príprave návrhu tém štátnych programov výskumu a vývoja a štátnych programov rozvoja infraštruktúry VaV a tém stimulov na podporu výskumu a vývoja a tiež rozvojových projektov na celoštátnej úrovni.


Predpoklady:

vek najmenej 18 rokov a menej ako 65 rokov spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu ovládanie štátneho jazyka bezúhonnosť

Odpis z registra trestov:
Áno
Vzdelanie:
vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa
Cudzí jazyk:
Anglický (B1 – Úroveň mierne-pokročilá)
Zdravotná spôsobilosť:
Nie

Na obsadzovanom mieste môže štátnu službu vykonávať len štátny občan Slovenskej republiky:
Áno
Vyžaduje sa oprávnenie na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami:
vyžaduje sa pre stupeň utajenia „Vyhradené“ u vybraného úspešného uchádzača po jeho prijatí na obsadzované miesto

Ďalšie požiadavky:

Používanie IT v rozsahu určenom vnútornými predpismi.

Znalosť:
- Ústavy Slovenskej republiky,
- Zákona č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
- Zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov,
- Zákona č. 172/2005 Z. z. o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja a o doplnení zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov,
- znalosť právnych predpisov SR a EÚ v oblasti vedy a techniky,
- svedomitosť a spoľahlivosť; rozhodovacia schopnosť; komunikačné zručnosti; analytické, koncepčné a strategické myslenie; riadiace schopnosti.


Miesto na podanie elektronickej žiadosti:
https://open.slovensko.sk/vk
Miesto na podanie papierovej žiadosti:
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Osobný úrad Stromová 1 813 30 Bratislava
Predpokladaný termín uskutočnenia výberového konania:
august 2020
Predpokladané miesto uskutočnenia výberového konania:
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Stromová 1 813 30 Bratislava
Spôsob vykonania výberového konania:
písomná časť a ústna časť

Kontaktná osoba


Meno:
Mgr. Jozef Balázsik
Telefónne číslo:
+421259374336