Ako vznikol notifikátor výberových konaní

Ako vznikol notifikátor výberových konaní

Od 1.júna 2017 Slovenská republika uverejňuje všetky výberové konania v registri na stránke slovensko.sk, avšak počas implementácie nového registra sa akosi zabudlo na funkciu upozornení pre záujemcov.


V júli napísal Martin Turček z nadácie Zastavme korupciu blog o novom registri výberových konaní. Následne na facebooku zhodnotil, že pri takomto projekte sa akosi pozabudlo na upozornenia o nových konaniach pre záujemcov, rovnako ako ponúkajú napr. pracovné weby voľné pozície.. Keďže celý portál UVOstat.sk pracuje so štátnymi dátami, napadlo mi prečo doň nepridať ďalšie, ktoré – aj keď na prvý pohľad nijak nesúvisia s verejnými obstarávaniami – môžu doplniť mozaiku o jednotlivých štátnych inštitúciach. A v momente ako budú dáta zozbierané, vytvoriť notifikátor, ktorý každý deň pošle email záujemcom. To predsa nemôže byť problém.


Po pár dňoch, keď som napísal scraper (program ktorý sťahuje údaje priamo z web stránky) a pripravil prvú verziu zobrazenia údajov na portáli, sa ma  jeden človek spýtal: "a máš práva na spracovanie tých dát?". Keďže som chcel mať všetko právne v poriadku, obrátil som sa s otázkou na slovensko.digital, kde mi bolo rýchlo vysvetlené, že stačí aby NASES pridal vyhlásenie o uplatnení medzinárodnej verejnej licencie Creative Commons Attribution License na použitie dát a všetko bude v poriadku. Zároveň pridanie týchto pár viet na web je oveľa rýchlejšie riešenie ako vytvoriť nový dataset na data.gov.sk. Následne som oslovil NASES so žiadosťou o doplnenie tejto licencie, ktorá bola promptne vyriešená a mne tak nič nebránilo v pokračovaní práce.


Po tomto procesnom zdržaní, keď som najprv nevedel, či má moja práca vôbec význam, ak ju nebudem môcť uverejniť, som úspešne dokončil spracovanie a zobrazenie výberových konaní, plus ich prepojenie na obstarávateľov a pripravil prvú verziu notifikátora. Martina, ako autora prvotnej myšlienky, som využil na konzultácie a následne pridal viac parametrov do filtra pre výber výberových konaní, ktorý aj keď vyzerá jednoducho, plní svoj účel.



Funkciu notifikácií som otestoval a spustil do prevádzky. Avšak aký má zmysel užitočná funkcia, ak o nej ľudia nevedia? Napísal som teda krátky blog so zaujímavými štatistikami z výberových konaní, v ktorom som túto novú funkciu notifikácií spomenul - a aj vďaka tomu, že redakcia SME ho uverejnila na titulku sme.sk - sa postupne o tejto možnosti začali ľudia dozvedať a pribudli tak prvé registrácie.

Pár dní na to sa mi ozvali z NASES, či by som mal záujem o uverejnenie tejto funkcie na data.gov.sk, v záložke aplikácií. Keďže prvotným cieľom bolo vytvoriť užitočný doplnok pre register, tak som samozrejme súhlasil. Zamestnankyňa agentúry mi veľmi ochotne pomohla s registráciou mojej aplikácie, keďže sám ešte nemám nový elektronický občiansky preukaz a vďaka tomu sa pred týždňom na stránke data.gov.sk/apps objavil odkaz na notifikátor, ktorý snáď pomôže záujemcom ľahšie sa dostať ku upozorneniam o nových výberových konaniach. 


Po roku práce na portáli som prišiel do kontaktu už s niekoľkými úradníkmi, ktorí napriek tomu ako zlé meno má informatizácia Slovenska, zlepšujú môj dojem ich čiastkovou prácou na kolose, akým celý proces informatizácie je.

Autor: Miro Babič